Els protocols del Covid19 i el risc d’incendis, marquen el desenvolupament del 53 Rallye Ourense.
Joan Vinyes - Jordi Mercader no van tenir massa sort en l’estrena Suzuki Swift R4lly S, en una prova sobre asfalt. Una burxada en la segona passada per l’especial cronometrada A Peroxa, els va obligar a canviar la roda davantera esquerra del seu Suzuki a la meitat de l’especial. La pèrdua d’aproximadament 4’ en el procés els va allunyar del top10 del rallye, posició que havien mantingut sense massa dificultat durant les dues primeres especials d’un rallye Ourense molt particular. Així i tot, cal destacar que van aconseguir remuntar fins a 13a posició de la classificació final.
Esmentar que en aquesta ocasió, els vencedors del 53 Rallye Ourense - Ourense termal, no van rebre els seus trofeus en l’habitual cerimònia de manera habitual tanca qualsevol competició automobilística. De la mateixa manera que a l’inici del ral·li no es va realitzar la cerimònia de sortida. La Xunta de Galícia no va autoritzar les esmentades cerimònies per motiu de seguretat.
La calor un os molt dur de rosegar. Una de les dificultats, potser la major, que van haver de suportar tots els presents en la localitat gallega va ser la forta calor que va fer durant tota la setmana. És a dir tant en la jornada de reconeixements de les especials com en els dies de competició, els termòmetres van superar de manera clara els 35º. El sol va lluir amb força, amb el que els pilots i les mecàniques van patir molt en el pas per les especials cronometrades.
Shakedown. L’últim test amb el vehicle de competició abans d’iniciar l’Ourense, es va disputar en un tram d’uns 3 km, que els membres de la Escuderia Ourense, havien preparat en la zona de Toén. Per a Vinyes-Mercader, aquest shakedown va suposar la continuació del treball realitzat per l’Equip Suzuki Motorsport, una setmana abans a Ferrol. En el TCC, Vinyes-Mercader van aconseguir parar el crono en 2’27”185, un temps que els va situar en la cinquena plaça, superats només per les mecàniques R5 que van disputar l’esmentat TCC. Joan Vinyes molt il·lusionat pel retorn a la competició al volant de Swift R4lly S, ens resumia d’aquesta manera les seves impressions: Hem disputat quatre vegades l’especial del shakedown abans de córrer el tram qualificatiu (TCC). Hem fet algun canvi en els reglatges pensant en les especials de l’Ourense, un ral·li en què els canvis de ritme són habituals. M’he sentit molt còmode al volant del nou Swift. Veurem que ens trobem demà en les especials.
En les seccions inicials, cara i creu per al Suzuki Swift R4lly amb dorsal 5. En la primera passada per A Peroxa (16,03 km) i Toén (15,13 km), tot va transcórrer amb normalitat. Una vegada superades totes dues especials, Vinyes-Mercader cedien 12”, respecte als seus companys d’equip Pardo-Pérez, un fet que es pot considerar normal si tenim en compte que Javier Pardo és de Allariz, localitat propera a Ourense, i ha forjat bona part del seu palmarès esportiu en les carreteres per les quals s’ha circulat en aquesta jornada.
En la continuació les coses van empitjorar per a Vinyes-Mercader. Una burxada en el segon pas per A Peroxa, els va obligar a detenir-se a la meitat de l’especial i canviar la roda punxada. La consegüent perduda de temps que va ocasionar aquest incident els va deixar fora de tota opció a la lluita per l’intent de repetir el podi aconseguit en les dues últimes edicions en aquests escenaris.
Una vegada situat el Swift R4lly al parc de reagrupament de meitat de ral·li, Vinyes comentava d’aquesta manera l’experiència viscuda en primera part del ral·li: Fins al moment de la burxada tot anava segons el que havíem previst. Estàvem molt còmodes amb el ritme, potser hauríem pogut anar una mica més ràpid, però recuperar les sensacions de la competició era l’objectiu i ho estàvem complint. La burxada? La veritat és que no sé amb certesa on s’ha produït. La roda no ha perdut la pressió de cop, malgrat tot era evident que alguna cosa passava. Pel lloc en què ens trobàvem, no hi havia una altra opció que parar quan fos possible.
Faltava més de mig ral·li, però l’objectiu havia canviat. Dues passades per Amoeiro (15,080 km) i Carballiño (15,540 km), amb una calor asfixiant, posarien el punt final a un Orense atípic. Després del succeït en la jornada matinal, Vinyes-Mercader i el seu equip van pensar que no valia la pena continuar pensant en la classificació i que el millor era continuar fent proves per a millorar les prestacions del seu R4lly S.
Així ho van fer amb diferents resultats en les proves fetes: Hem treballat pensant en pròxims esdeveniments. Hi ha coses que ens han agradat unes altres no tant. És evident que deixem Ourense decebuts pel desenvolupament del ral·li, però d’altra banda tenim una informació que, si haguéssim lluitat per un lloc en la classificació, no tindríem. La conclusió es que el nou Swift va molt bé i encara te molt marge per millorar.
El 51 Ral·li de Ferrol és la pròxima cita prevista en el calendari del Campionat d’Espanya de Ral·lis d’asfalt (CERA). Les dates previstes són el 21 i el 22 de l’Agost vinent.
Servei de premsa. |