Triomf de Porsche i dolorosa derrota de Toyota

El Porsche 919 Hybrid pilotat per Dumas-Jani-Lieb van ser els vencedors de la 84 edició de les 24 hores de Le Mans, la prova de resistència més carismàtica del calendari mundial de l’especialitat.
Van acompanyar en el podi als integrants del Porsche nº2, Sarrazin-Conway-Kobayashi al volant d’un Toyota T5050 Hybrid van aconseguir la segona posició a 3 voltes, mentre que l’Audi R18 de Di Grassi-Duval-Jarvis es va situar a la tercera plaça a 12 voltes dels guanyadors.
Solament amb el podi absolut final es pot deduir l’extraordinària lluita que es va viure en el traçat de la Sarthe (13,800 km) durant les 24 hores de competició. Tres de les marques favorites al triomf final van tenir representació en una de les edicions més igualades de la prova organitzada, amb gran professionalitat, pels membres de l’A.C.O. (Automobile Club de l’Ouest).

El que no queda reflectit en aquest podi és la dolorosa derrota del vehicle que va estar moltes hores liderant les 24 hores de Le Mans 2016. El Toyota T5050 Hybrid núm. 5 pilotat per Davidson-Buemi-Nakagima que, en la classificació de l’última hora de competició surt entre els no classificats però amb el mateix nombre de voltes (384) que els guanyadors. Què va succeir? Quan l’equip nipó es preparava per celebrar l’anhelada victòria a Le Mans, el cotxe es va parar a l’inici de l’última volta, va aconseguir acabar aquest últim gir però superant el temps màxim permès per completar una volta, motiu pel qual va ser desqualificat.

La climatologia va privar als espectadors (es comenta que van ser 250.000 els que van seguir la prova en el circuit) d’un dels moments més espectaculars de la carrera. A les 15.00 h, del dissabte (dia 18), moment de la sortida, la pluja queia de manera generosa a Le Mans. La gran quantitat d’aigua acumulada en algunes zones de la pista va obligar al director carrera a posar el cotxe de seguretat al capdavant de la graella al moment en què l’actor Brad Pitt va donar el l’ordre de sortida. Aquesta situació es va allargar durant els primers 40’ de competició.

Porsche, Toyota i Audi, amb dos vehicles cada marca, van ser els protagonistes principals d’una de les proves més igualades de les que s’han disputat a La Sarthe.
Després del primer terç de la prova (8 hores), els cinc primers classificats estaven en la mateixa volta. Solament l’Audi nº 7 s’havia despenjat, portava 2 voltes perdudes respecte als líders, a causa que abans de la segona hora de carrera va estar parat en el box bastants minuts amb problemes en el turbo.
A mitja carrera era el Porsche núm. 1, el que havia perdut contacte amb els seus rivals, en aquest cas els problemes van ser importants. Va haver de deixar la competició definitivament.
No es van produir canvis rellevants en les hores següents. Toyota sempre al capdavant de la classificació fins a arribar la situació esmentada amb anterioritat.

La pluja també va marcar les jornades prèvies a la carrera.
A partir del dimecres (dia 15) es va iniciar l’activitat en la pista del circuit de la Sarthe. Cal esmentar que bona part d’aquest circuit passa per carreteres que durant l’any estan transitades per veïns dels pobles propers a les instal·lacions permanents del circuit.
La classificació de la primera sessió d’entrenaments oficials, disputada a partir de les 22.00 h del dimecres, va ser la que va servir per confeccionar la graella de sortida. Les següents es van disputar amb la pista mullada i en conseqüència els cronos van ser superiors a la inicial.
Els Porsche van ser els que van ocupar la primera línia de sortida. El núm. 2, pilotat per Neel Jani, va marcar un crono de 3’19”733.

Molta igualtat també en la categoria GT Pro.
En la categoria GT Pro van ser fins a cinc les marques que es van inscriure de manera oficial a la cita del ACO. Ford, Porsche, Ferrari, Austin Martin i Chevrolet.
Precisament Ford tornava a carrera en el 50è aniversari de la seva primera participació a Le Mans i va acabar guanyant la GT Pro amb el seu Ford GT pilotat per Hand-Muller-Bourdais, superant per 1’ al Ferrari 488 GTE amb Fisichella-Vilander-Malucelli al volant.

Le Mans i la Formula 1.
Donant un repàs a la llista d’inscrits, salta a la vista que la presència d’ex-pilots de Formula 1 és molt nombrosa. En els equips que van lluitar pel triomf absolut, pràcticament, el 100% dels pilots tenen un passat en la categoria, reina?, de l’automobilisme.
Segons comenten les males llengües, aquest any el màxim mandatari de la F1, Berny Ecclestone, es va veure obligat a programar un G.P., concretament el d’Europa en el circuit urbà de Baku, perquè pilots en actiu en la F1, no poguessin competir a Le Mans. El cas més evident es el del pilot alemany Nico Hulckenberg, guanyador l’any passat en la prova de resistència amb Porsche, que aquest any no ha pogut defensar en la pista el seu títol.

No hi ha dubte que el suport de les marques als organitzadors de les 24 hores de Le Mans és total. La igualtat que hi ha hagut en totes les categories demostra que la preparació dels vehicles ha estat minuciosa amb l’objectiu de guanyar.

A Le Mans s’ha mantingut la incertesa de qui seria el vencedor fins a l’últim moment mentre que, a la F1 abans de començar el campionat ja es preveu el vencedor.