Quant a principi dels anys 80, un jove aventurer francès anomenat Thierry Sabine va llançar el repte de travessar bona part del nord d’Àfrica amb mitjans reduïts (els que hi havien en aquella època). Molts pilots, que volien alguna cosa més, es van apuntar a un format de competició en que les prestacions del vehicle eren importants però no decisiva. Havia nascut el Dakar, en aquells primers anys el Ral·li París-Dakar.
Amb el pas dels anys, els avenços tecnològics d’un costat i les dificultats per trobar els escenaris per desenvolupar aquest tipus de competicions, sobre tot garantint una seguretat total als participants, han provocat que aventures mítiques, con l’esmentat Dakar, hagin perdut l’essència que reclamen els participants que volen condicions extremes a les curses de tot terreny.
De tota manera, la demanda d’aquets pilots ha estat escoltada per alguns organitzadors que no han dubtat en treballar per omplir aquest buit en els calendaris del tot terreny. Entre aquestes entitats organitzadores cal destacar el treball de GEFEI IRIDIS TRAVEL amb la seu al Principat d’Andorra i dirigida per professionals amb més de 20 anys d’experiència amb esdeveniments d’aquestes característiques en diversos països.
Desert Raid és una prova de navegació 4x4 que es realitza en el Gran Erg Oriental de Tunísia, una extensió de 10.000 km2 de dunes, on totes les etapes es disputen íntegrament sobre sorra. Al llarg del recorregut de la prova no trobem carreteres, ni enllaços, ni pistes, ni hi ha gasolineres, ni hotels, tampoc hi ha tallers,… no hi ha altre cosa que un desert de dunes i sorra.
L’organitzador, Albert Margarit, ens comenta les principals característiques de la prova: Desert Raid no és una prova de velocitat, sinó d’estratègia i habilitat. Cada etapa consta d’una sèrie de punts de gps (waypoints) situats enmig de les dunes, alguns obligatoris i altres voluntaris, (cadascun amb un valor segons el seu nivell de dificultat), i cada equip ha de dissenyar la seva pròpia estratègia per aconseguir la màxima puntuació sense sobrepassar els límits de temps i distància marcats per a cada etapa. Això obliga als participants a obrir les seves pròpies roderes, a decidir el seu propi camí, més o menys difícil segons les seves capacitats i possibilitats. És fàcil dir-ho... i molt difícil aconseguir-ho. Amb aquestes premisses, els organitzadors el que pretenen es que per participar, inclús guanyar, aquesta cursa no es necessita tenir el pressupost mes generós de la competició: Es cert, per nosaltres l’objectiu prioritari va ser des de l’inici crear una prova única on el pressupost o el cotxe no són el més important. Es necessita una gran fortalesa mental, destresa al volant, compromís i treball en equip per arribar a la meta al final de cada etapa. És una prova que recupera l’esperit d’aventura dels primers raids africans, on el factor humà és més important que la mecànica, les dificultats que ens proposa el desert ens iguala a tots.
La setena edició de la DESERT RAID esta en marxa, els organitzadors fa varies setmanes que van completar el gruix mes important dels waypoints que hauran de localitzar in-situ els participants. Amb tot, fins a l’inici de la cursa, a mitjans d’Octubre, a Albert Margarit i el seu equip de col·laboradors tindran encara la possibilitat de polir detalls d’un recorregut en el que els participants podran patir o gaudir, segons l’opinió de cadascú, fins al límit que ells mateixos es plantejaran.
Servei de premsa.
|