La 40a edició del Dakar, la desena al continent sud-americà, sembla que no serà una edició de tràmit. Marc Coma, responsable de la part esportiva de la prova organitzada per l’ASO, ha manifestat que li agradaria disputar aquesta edició 2018. Quin podria ser el significat d’aquesta afirmació? Ens atreviríem a dir que serà un Dakar a l’antiga, amb bones dosis de navegació combinada la duresa habitual del traçat.
L’edició 2018 del ral•li creat per Thierry Sabine la dècada dels anys setanta, s’iniciarà el pròxim dia 6 de gener a Lima (Perú) i finalitzarà dues setmanes després a Còrdova (Argentina) després d’haver travessat el sud del Perú, Bolívia i la part nord de l’Argentina.
En xifres seran 9.000 km de recorregut -aproximadament la meitat en trams de velocitat- 13 etapes i divendres 12 de gener, una jornada de descans a La Pau, la capital de Bolívia.
Pel que fa a la participació, cal destacar que tornarà a ser d’autèntic luxe en totes les categories. Entre els cotxes, destacar els grans dominadors de la passada edició, l’equip de Peugeot Sport, encara que en aquesta ocasió, sembla que el reglament tècnic ha igualat una mica més les prestacions de les diferents mecàniques.
Els “tres mosqueters”, en aquest cas, quatre, que defensaran els colors de la marca francesa tornaran a ser Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Sebastien Loeb i Cyril Despres.
A priori, i tenint en compte els canvis tècnics esmentats, la lluita és preveu més igualada amb els Toyota Hilux de l’equip Toyota Gazoo Racing, amb Nasser Al-Attihah com a primer pilot, i amb els Mini de l’X-Raid Team, equip al qual ha tornat Nani Roma després del seu pas per Toyota.
Entre els vehicles de dues rodes, tot fa pensar que la rivalitat encara serà més forta. Al capdavant del grup de favorits estaran les habituals KTM, que aquest any disputaran el ral•li amb la nova 450 Ral•li Replica.
Precisament una de les motos de la marca austríaca, la de Sam Sunderland, lluirà el dorsal 1 com a vencedor de la passada edició. El pilot britànic tindrà entre altres companys d’equip, l’australià Toby Price, guanyador de l’edició 2016 i que en la passada edició va abandonar tot just començar.
Entre els rivals, de la categoria ELITE que aspiren a fer front al potent equip de KTM, hi ha les Honda CFR 450 Ral•li de l’equip Monster Energy Honda Team, amb Joan Barreda com a primer pilot, les Yamaha WR450F amb el francès Adrien Van Beveren com a pilot més destacat o la Sherco 450Ral•li de Joan Pedrero.
Cristian España estarà al podi de sortida, mentre que Albert Llovera enguany ho veurà per TV.
Cristian España serà el representant andorrà entre els motards. En concret disputarà la travessa en la categoria Super-Producció. El pilot de l’FMA disputarà el seu tercer Dakar formant part de l’equip oficial Gas Gas. Recordeu que en la passada edició es va situar en el Top25 (21a posició) i va ser el guanyador de la categoria Marató.
La progressió d’España en la prova de l’ASO està sent excel•lent. En la primera edició, als comandaments d’una Suzuki amb una preparació mínima, va estar a punt d’arribar al podi final de Buenos Aires. Va haver d’abandonar la prova a 18 km del final de l’antepenùltima etapa en incendiar-se la moto. A causa de tot plegat va passar la nit perdut per les dunes fins que, amb la llum del dia i després de passar-hi 13 hores, va poder ser remolcat fins a l’assistència.
La passada edició però, va ser més positiva. Ell mateix ens ho recorda “l’any passat, amb una KTM de l’estructura de Pedregà vaig aprendre molt. Sobretot, per saber resoldre situacions compromeses per les quals ja havia passat en l’anterior edició. L’objectiu era acabar el meu primer Dakar i finalment vaig acabar fins i tot guanyant la categoria marató”.
Aquest any amb l’equip Gas Gas Motorsport espera seguir progressant “estic convençut que em van cridar pel fet que sóc un pilot fiable que sempre acaba les carreres. Espero no defraudar ningú”.
En referència al recorregut de la 40a edició té les coses clares “serà un Dakar bonic però com sempre, molt exigent des del km 0. Sobretot les primeres jornades sé que seran molt complicades i caldrà anar amb molta cura. Crec que la millor estratègia a seguir serà la d’anar dia a dia i no cometre errors per voler estar entre els millors ja en la primera etapa. Cal evitar les caigudes, que sempre passen factura i al Dakar més encara! Venint d’Andorra, l’altura no suposa cap problema per a mi. Respecte de l’Argentina ja la coneixem prou. La calor és molt intensa i arribem molt tocats, però amb el “subidón” que suposa poder tenir el podi a tocar, tot se supera millor”.
Per la seva banda, com molts ja sabeu, l’Albert Llovera no competirà. Després de quatre participacions consecutives i quan semblava que per aquest 2018 tot estava al seu favor, va haver de fer un pas enrere per passar per quiròfan en dues ocasions, fet que finalment ha implicat, per temes de recuperació, que no hagi pogut ser-hi a temps.
Així doncs, la cita per a tots dos pilots, tot i que de forma diferent, arrencarà el proper 6 de gener, dia en que es donarà el tret de sortida als més de 500 participants d’aquesta edició 2018. |