Els pilots andorrans beneeixen el primer Dakar 100% de Marc Coma i el seu equip

Fa quatre mesos que els equips que van aconseguir acabar estaven celebrant el seu èxit en el podi final de Rosario quan els organitzadors, A.S.O., estan presentant l’edició 2017 amb novetats importants.
Entre aquestes novetats, destaca per sobre de totes les coses la presència de Marc Coma al capdavant de la delegació, com a responsable esportiu de la prova. En aquesta edició ha estat al capdavant de les decisions que s’han press i les que és seguirán prenent en la confecció del traçat.

El Dakar 2017 sortirà el 2 de gener des d’Asunción, capital de Paraguai. Així doncs, un nou país (el 29è) en la història de la prova creada per Thierry Sabine. Malgrat debutar en un recorregut del Dakar, les pistes i sorra paraguaianes fa temps que estan sent controlades pels responsables d’A.S.O. El país sud-americà ha acollit en dues ocasions, curses de les World Sèries Dakar.
També es pot deduir que alguns dels possibles participants en el Dakar 2017, ja coneixen la duresa del recorregut de les etapes inicials de la prova.

La continuació serà una presència ampliada a Bolívia. La presència del Dakar en la nació governada per l’inefable Evo Morales ha estat progressiva. Van obrir el camí, les motos fa tres temporades, van seguir motos i cotxes i en aquesta última edició va ser tota la caravana del Dakar la que va completar dues etapes en terres de Bolívia.
En el 2017, seran més o menys cinc etapes amb jornada de descans inclosa a La Paz a 3.500 metres. De Bolívia s’espera que augmenti les etapes amb dunes (Altiplà bolivià) i sobretot resistir cinc jornades a més de 3.500 metres d’altura, no serà fàcil superar l’efecte altura. A més aquest any s’arribarà prop del llac Titicaca.

A Argentina la novetat serà l’enllaç que es disputarà en la pujada cap a Bolívia des de Paraguai. La zona de l’est d’Argentina mai s’ha disputat a Dakar, un fet lògic si tenim en compte que la presència de Xile en el recorregut limitava als organitzadors a creuar Argentina pel centre o l’oest.

A grans trets el traçat tornarà a tenir uns 9000 km, dels quals una mica més de la meitat seran cronometrats, repartits en 12 etapes. Ara els organitzadors estan en ple procés de polir el traçat, col·locar les etapes marató, segur que n’hi haurà, i recuperar les parcials en les quals la navegació sigui un punt decisiu.
Aquest últim detall ha estat una de les crítiques més habituals que ha rebut la carrera en les últimes edicions. S’ha comentat en diverses ocasions que le especials s’ha semblaven a trams llargs d’un rally convencional de terra.

Un any més, Xile i Perú queda fora del recorregut del Dakar. En el cas de Xile el tema econòmic és el motiu de l’absència mentre que en el cas del Perú el procés que aquesta seguint durant aquest 2016 ha deixat sense interlocutor vàlid als representants d’A.S.O.
No hi ha dubte que, el desert d’Atacama (Xile) o les zones de sorra del Perú es trobaran a faltar en un recorregut que aquest any que té com a principal objectiu donar resposta a les nombroses crítiques de les últimes edicions per la perduda de l’esperit característic del Dakar.

Tant a Cristian España com a l’Albert Llovera els hi agrada el nou traçat.

Cristian España, debutant en l’edició 2016, no té molts punts de referència, però segons ens comentava, la propera edició sembla més dura (navegació, dunes, ...) i en aparença menys ràpida, fet que podria obligar-lo a fer un canvi en el plantejament de la cursa que tenia fet: En el meu cas,  hem de fer especial atenció a l’apartat de navegació, que pot ser el meu punt feble. De moment tenim pensat anar a la prova del mundial de raids a Cerdenya. També treballarem el tema de la navegació en jornades d’entrenament als Monegros (Aragó) o en algun lloc que hi hagi un marge suficient per establir rutes en les que em vegi obligat a treballar amb “waypoints”. Ens agradaria anar al Marroc a fer alguns entrenaments d’aquests tipus, a més de prendre contacte amb les sempre complicades dunes de sorra, però això ja depèn del pressupost que tinguem per afrontar el projecte.

Una altre dificultat que s’apunta com una de las grans dificultats del Dakar 2017 es l’alçada de les etapes de Bolivia. En aquest aspecte en Cristian sembla menys preocupat: Amb l’alçada no vaig tenir grans problemes al Dakar. Es evident que a 4000 metres el cos reacciona de forma diferent, però a part d’una mica de mal de cap, no vaig tenir cap problema important.
En canvi, en aquestes etapes la pluja i el fred van ser elements complicats a superar. Cal dir que la roba que portava a la pick-up d’assistència es va mullar i a l’etapa de sortida de Bolivia, pel matí, vaig passar molt fred. Aquí si que haurem de vigilar de que no passi més. Va ser terrible!

En opinió de Llovera la gran dificultat per a ell en aquests instants, està fora de la pista: Crec que passar cinc dies a més de 3500 metres d’altura pot ser una prova de resistència important. A més cal afegir la climatologia que ens podem trobar en aquelles altures. No sé si arribarem als 4600 d’aquesta edició però pel que han dit estarem molt a prop. Cal recordar que Llovera va passar moments crítics a Bolívia en el 2015. El fred, la pluja, amb l’agreujant que en aquella ocasió no va tenir l’ajuda dels vehicles pesats que feien l’assistència del seu equip.

Quant al recorregut, sembla que no hi haurà excessiva sorra, però: Les dificultats poden venir per diversos condicionants. En la presentació es va ensenyar a grans trets el traçat però les sense assistència, els “paranys” de navegació i altres detalls que de ben segur s’incorporaran al recorregut, faran que la carrera no sigui en cap cas fàcil.
Malgrat tot, el Dakar de moment me’l miro de reüll. Estic centrat i sobretot molt il·lusionat a veure com es desenvolupen les carreres del Mundial de Rallycross.
Quan sigui el moment ens posarem a treballar en tot el relacionat a la prova de Sud-Amèrica. Com sempre completar el pressupost tornarà a ser el centre d’atenció principal.

Després de les opinions que hem pogut escoltar de responsables de A.S.O., amb Marc Coma al capdavant, sembla que la prova que centra l’atenció de tots aficionats en les primeres setmanes de cada any se seguirà celebrant a Amèrica del Sud. El retorn a Àfrica, per a decepció de molts, és ara com ara inviable.

Icono PDF Notícia completa en PDF

CLICAR sobre les fotos per descarregar-les en alta resolució: